A TÁSZ főtitkára Bécsben folytatott tárgyalásokat

A Magyarországon tett hivatalos látogatását követően Kubanychbek Omuraliev, a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) főtitkára többnapos programjának keretében Bécsben tárgyalt. A főtitkár hivatalos megbeszélésein részt vett dr. Hóvári János nagykövet, a TÁSZ Magyarországi Képviseleti Irodájának vezetője.

 Kubanychbek Omuraliev találkozott az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főtitkárával, Helga Maria Schmiddel, aki gratulált neki a TÁSZ főtitkári kinevezéséhez és sok sikert kívánt a hivatali idejére. Omuraliev tájékoztatta partnerét a türk világban lezajlott legutóbbi fejleményekről, és egyúttal kifejezte a TÁSZ készségét arra, hogy intézményes kapcsolatokat létesítsen az EBESZ-szel, különösen az energetika, az éghajlatváltozás és a konnektivitás területén.

Schmid főtitkár megjegyezte, hogy az EBESZ szoros figyelemmel követi a térségbeli fejleményeket, illetve a szervezete érdekelt a regionális szervezetekkel való együttműködésben. Ebben az összefüggésben a felek hangsúlyozták az egybeeső céljaikat és megvitatták a két szervezet közötti együttműködés lehetséges irányait. A felek továbbá eszmecserét folytattak a regionális és globális napirenden szereplő fontos biztonsági kérdésekről.

A fenti találkozót követően, a TÁSZ főtitkára a bécsi Diplomáciai Akadémián – a TÁSZ tagállamainak bécsi nagykövetségeivel együttműködve – 2023. március 31-én előadást tartott arról, hogy milyen jövőképpel rendelkezik a TÁSZ a Selyemút menti regionális együttműködést és új türk együttműködéseket illetően. Az előadás moderátora Emil Brix nagykövet, a Nemzetközi Tanulmányok Bécsi Iskolájának igazgatója volt, és azon részt vettek a TÁSZ tag- és megfigyelő államainak nagykövetei, illetve más diplomáciai missziók, az Osztrák Külügyminisztérium és a Bécsben működő nemzetközi szervezetek képviselői, valamint az Akadémia hallgatói.

Felszólalásában Kubanychbek Omuraliev röviden ismertette a TÁSZ létrehozásakor követett célokat, továbbá azt a szerepet, amelyet a szervezet a türk államok közötti multilaterális kapcsolatok és a regionális együttműködés érdekében játszik. A főtitkár Powerpoint segítségével mutatta be a „Türk Világkép–2040” és a „TÁSZ 2022–2026” stratégiájának dokumentumait, amelyek lefektetik a szervezet azon közép- és hosszútávú céljait, amelyekkel a modern világ kihívásait kívánja kezelni. A főtitkár hangsúlyozta, hogy az elkövetkező években a TÁSZ erős és átlátható színtérnek ígérkezik a türk világon belüli növekvő együttműködés és szolidaritás számára.

Következő programja keretében Kubanychbek Omuraliev Rafael Mariano Grossival, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatójával találkozott az IAEA központjában. A főtitkár itt is ismertette „Türk Világkép–2040-et” és a „TÁSZ 2022–2026” stratégiáját, továbbá tájékoztatást adott a TÁSZ energetikai miniszterei budapesti találkozójának eredményeiről, a 2023–2027 évekre szóló energetikai együttműködés TÁSZ-programról, illetve az ahhoz kapcsolódó akciótervről, melyek a kölcsönösen egyeztetett területeken a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel való intézményi kapcsolatok alapjául szolgálhatnak.

Grossi főigazgató azt emelte ki, hogy a TÁSZ országaiban az IAEA bilaterális alapon számos projektet valósít meg, és készen állnak arra, hogy közös programokat teremtsenek TÁSZ és az IAEA együttműködéseben.

Hivatalos bécsi programja keretében Kubanychbek Omuraliev találkozót bonyolított le Ms. Ghada Fathi Waly-val, az ENSZ bécsi hivatalának főigazgatójával, aki egyúttal az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) a főigazgatója. A főtitkár tájékoztatta partnerét a TÁSZ mandátumáról és tevékenységéről, különös tekintettel a „Türk Világkép–2040-re” és a „TÁSZ 2022–2026” stratégiájára, és egyúttal kifejezte a TÁSZ készségét arra, hogy intézményi kapcsolatokat alakítson ki az UNODC-vel.

Fathi Waly főigazgató azt emelte ki, hogy az UNDOC küldetése az, hogy hozzájáruljon a globális békéhez és biztonsághoz, az emberi jogok érvényesüléséhez és a fejlődéshez oly módon, hogy a világot biztonságosabbá teszi a drogoktól, a bűnözéstől, a korrupciótól és a terrorizmustól. Ezzel kapcsolatban a főigazgató tájékoztatást nyújtott Kubanychbek Omuralievnek az UNODC 2021–2025 évekre vonatkozó stratégiájáról, amely támogatást nyújt a tagállamoknak ahhoz, hogy igazságos, befogadó és erős társadalmakat építsenek, amelyekben senki sem marad le. Omuraliev főtitkár és Fathi Waly főigazgató megállapodtak, hogy partnerként fognak együtt dolgozni az egymást kiegészítő alapelv mentén, és megszervezik a TÁSZ Főtitkárság és az UNODC taskenti és isztambuli regionális irodái közös találkozóját annak érdekében, hogy olyan közös programokat és projekteket dolgozzanak ki, amelyeket a TÁSZ tagállamaiban fognak megvalósítani.

Bécsi programja során a TÁSZ főtitkára kulturális eseményeken is részt vett.

Related Posts