Kazakisztánba utazik a HUNOR Mentőszervezet

Nemzetközi mentési gyakorlatra, majd az azt követő csapatversenyre utazik Kazakisztánba a HUNOR, a katasztrófavédelem hivatásos mentőszervezete – közölte honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A “Zher 2023” elnevezésű gyakorlatot és a versenyt 2023. szeptember 11-e és 20-a között Almati városában rendezik meg, és a HUNOR Mentőszervezet tíz tagja vesz majd részt rajta. A magyar mentőszervezet Kazahsztán Veszélyhelyzetek Kezeléséért felelős minisztere, Yuri Ilin meghívásának tesz eleget. A nemzetközi gyakorlat célja, hogy összehangolja a földrengések helyszínén dolgozó mentőegységek tevékenységét. A “Kazspas” elnevezésű verseny feladatai között szerepel majd kötéltechnikai, vízi és műszaki mentés, búvárfeladat, valamint az egészségügyi ellátást is pontozzák. Az alapcsapatokat tíz–tíz ember alkotja.

Magyarországról hat szakértő és két tartalék szakértő utazik, egy kiképzővel és egy támogató-képviselő csapattaggal kiegészülve. A HUNOR tíz delegált tagja azon szakemberek közül került ki, akik a februári törökországi és szíriai földrengést követően a törökországi Antakya városában, éles helyzetben is bizonyították hozzáértésüket, felkészültségüket. A törökországi földrengést követően tizenhét embert mentettek ki élve.

Forrás: MTI

Related Posts