A TÁSZ budapesti Képviseleti Irodája magyar ifjúsági szervezetet látott vendégül

A House of European Affairs and Diplomacy tagjainak Talaibek Kydyrov a Képviseleti Iroda ügyvezető igazgatója adott tájékoztatást a TÁSZ célkitűzéseiről és tevékenységéről, melyet az öt projektigazgató saját országáról tartott ismertetője követett. A 2018-ban alakult diákszervezet nevében Horváth Dominik jelezte, hogy jelentős figyelmet szentelnek a 2024 második felében esedékes EU magyar elnökségének. Major Zsófia ezt azzal egészítette ki, hogy a HEAD törekszik a nemzetközi szervezetekkel való kapcsolatok felvételére.

A TÁSZ budapesti Képviseleti Irodája meghívására az Európai Unió és a diplomácia iránt érdeklődő egyetemi hallgatók szervezete, a House of European Affairs and Diplomacy (HEAD) tagjai tettek látogatást az Ybl-villában december 6-án. Talaibek Kydyrov tájékoztatást adott a TÁSZ célkitűzéseiről és tevékenységéről, külön kitérve a Turkic Vision 2040 és az annak végrehajtását szolgáló 2022–2026 Stratégiára. A Képviseleti Iroda megbízott ügyvezetője felvázolta a térségben első regionális szervezet belső felépítését és döntéshozatali mechanizmusát, továbbá a tagországok együttműködésének kiemelt területeit. Különös hangsúllyal szólt a mintegy húszmilliós türk diaszpórával való kapcsolatfelvétel fontosságáról.

Gonda Géza projektigazgató, a Képviseleti Iroda történetébe, belső szerkezeti felépítésébe és mindennapi tevékenységébe avatta be a fiatal hallgatókat. Kiemelte, hogy a munkatársak különös figyelmet fordítanak a TÁSZ láthatóságának növelésére, továbbá intézményi kapcsolatainak a kiépítésére.

A két felvezető előadás után az öt türk országból érkezett projektigazgató a saját országáról tartott ismertetőt, kitérve Azerbajdzsánnak az energetikában játszott szerepére, Kazaksztán multivektoriális külpolitikájára, Kirgizisztánnak a térség szempontjából hatalmas jelentőségű vízbázisára, valamint Törökország azon törekvésére, hogy energetikai csomóponttá (hub) válhasson. A tagországok bemutatóját az Üzbegisztán szépségeiről és ősi kultúrájáról vetített gyönyörű film zárta.

A hallgatóság nevében Horváth Dominik (HEAD, ELTE társelnök) rámutatott arra, hogy a 2018-ban alakult ifjúsági szervezet mintegy 500 tagot számlál, és öt egyetemen van jelen. Interaktív rendezvényeikre rendszeresen hívnak meg hivatalban lévő, illetve már nem aktív politikusokat, továbbá EU-s szakértőket, és keresik fel a budapesti diplomáciai missziókat. A HEAD Conference a 2024 második felében esedékes EU magyar elnökségére koncentrál. A fentieket Major Zsófia (HEAD Corvinus, Külügyi Hivatal alelnök) azzal egészítette ki, hogy a HEAD törekszik a nemzetközi szervezetekkel való kapcsolatok felvételére. Éppen ezért különleges lehetőségnek tartották, és hálás köszönetüket fejezték ki, hogy megismerkedhettek a TÁSZ és a Képviseleti Iroda tevékenységével.

Related Posts